Nieuwsbrief oktober

Eddie Van Halen

Oktober 2020 is de maand waarin de gitaarwereld in rouw gedompeld werd door het onverwachte overlijden van een legende. Gitaargod Eddie van Halen (Amsterdam 1955 – Santa Monica 2020) wordt na Jimi Hendrix veelal beschouwd als de meest invloedrijke rockgitarist aller tijden.

Zijn band Van Halen kwam in 1978 met het gelijknamige debuutalbum waarmee het sonische spectrum van de gitaar compleet vernieuwd werd. Met nieuwe technieken als pinch harmonics, natural harmonics, palm muted notes, tapping en whammy bar technieken bracht Eddie Van Halen een schokgolf teweeg, waardoor iedere rockgitarist direct of indirect beïnvloed zou gaan worden.

Zijn verbluffende techniek en articulatie gebruikte hij daarbij altijd als expressief middel en nooit als doel. Zoals De Groene Amsterdammer treffend schreef: “Eddie van Halen kon zijn gitaar laten gieren, briesen en opstijgen, maar nooit klonk als het muzikaal machismo. Het was niet opscheppen, het was lol trappen op een gitaar…”.

Hoewel hij vaak worstelde met vragen over zijn invloeden, waren zijn vormende jaren gevuld met een verscheidenheid aan stijlen die hem de basis gaven waarop hij zijn arsenaal aan technieken en geluiden kon bouwen. Belangrijke invloeden waren Eric Clapton en Allan Holdsworth.

Na de release van het debuutalbum explodeerde Van Halen’s populariteit als een komeet, met name in de Verenigde Staten, waar de band tot midden jaren 90 stadions uitverkocht. Met de atypische Van Halen track Jump werd hun bekendste hit gescoord waarop alle bovenstaande pyrotechnieken te horen zijn.

Als tribute aan Eddie namen we onderstaande playthrough video van Jump op. Voor de opname gebruikten we de Charvel EVH Art series waarmee Eddie op 8 November 2004 zijn optreden in Sacramento speelde (!) DANK aan RJV Guitars en The Guitarshop die dit mogelijk maakten!

“Legendary guitar and musical innovator Edward Van Halen. 1955-2020. Heaven will be electric tonight.” Lenny Kravitz

Gitarist: Edward Van Halen
Track: Jump
Album: 1984
Moeilijkheidsgraad: 4/5