Hoe kun je je gitaar het beste stemmen?

Er zijn verschillende manieren om een gitaar te stemmen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het soort gitaar dat je hebt! Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden:

  1. Stemmen met behulp van een stemapparaat: Een stemapparaat is een handig hulpmiddel om je gitaar snel en nauwkeurig te stemmen. Het apparaat laat zien welke noot je speelt en of deze hoger of lager is dan de juiste toonhoogte. Zo kun je elke snaar afzonderlijk stemmen tot hij de juiste toonhoogte heeft bereikt. Er zijn verschillende stemapparaten op de markt, van eenvoudige clip-on tuners tot geavanceerde pedalen.
  2. Stemmen met behulp van een piano of ander gestemd instrument: Als je een piano of ander gestemd instrument bij de hand hebt, kun je je gitaar stemmen door te luisteren naar de tonen van de instrumenten en deze na te spelen op je gitaar. Begin met het afstemmen van de laagste snaar (de E-snaar) op de corresponderende E op de piano en werk vervolgens omhoog door de andere snaren te stemmen.
  3. Stemmen met behulp van een stemvork: Een stemvork is een metalen vork die is afgestemd op een specifieke toonhoogte. Door de stemvork tegen een hard oppervlak te tikken en vervolgens de trillingen te gebruiken om de juiste toonhoogte op je gitaar te vinden, kun je je gitaar stemmen.
  4. Stemmen met behulp van flageoletten: Een andere methode om je gitaar te stemmen is door flageoletten te gebruiken. Houd je vinger lichtjes op de snaar, speel dan de flageolet (tik op de snaar terwijl je je vinger er nog op hebt liggen) op de 5e fret en stem de volgende snaar op de harmonische die ontstaat. Herhaal dit proces voor de resterende snaren.


We raden aan om methode 1, 2 of 3 te gebruiken om je lage e-snaar te stemmen. Vervolgens kun je de overige 5 snaren stemmen door middel van het gebruik van flageoletten (methode 4). Niet alleen train je je gehoor door vervolgens aan de hand van flageoletten de overige snaren te stemmen, ook zul je ontdekken dat ongeacht het gebruik van een stemapparaat, piano of stemvork, je altijd nog wit ‘finetunen’ door je gehoor te gebruiken.

Ongeacht welke methode je kiest, het is belangrijk om regelmatig te stemmen om ervoor te zorgen dat je gitaar altijd op de juiste toonhoogte is gestemd en dat je het beste geluid uit je instrument haalt.